La oss snakke om etikk - del I

May 22, 2023

Etikk er ikke bare selve DNA-et i podkasten Hestenes klan. Etikk bør være en viktig faktor i alle aspekter av våre liv, ikke bare når vi tilbringer tid med hestene. Men i stallen handler etikk blant annet om å behandle hestene med respekt, omsorg og rettferdighet. Det innebærer også at vi velger en hesterase som passer rytterens fysiske egenskaper og formål, samt at vi sikrer at hestene ikke blir overbelastet eller utsatt for unødvendig fysisk eller psykisk stress.

For å være gode hesteeiere må vi kunne lese hestens signaler og kommunisere med den på dens eget språk. Hester har individuelle behov og evner, og det er viktig å ta hensyn til disse. Videre er det essensielt å forstå hestens naturlige atferd og behov. Flokkdyr trives best når de har sosial interaksjon og plass til å bevege seg fritt.

Valg av treningsmetode er også en viktig etisk overveielse. Positive og belønningsbaserte metoder er vitenskapelig bevist å være den optimale måten å trene dyr på, både når det gjelder etikk og innlæring. Det krever høyere kompetanse enn straff og frykt, men det skaper trygge og harmoniske hester og et hestehold med bedre etikk.

Ridelærere og veterinærer er helt sentrale yrkesgrupper når det gjelder fremtidens hestehold. Ridelærere setter standarden for elevenes hestehold, mens veterinærer spiller en nøkkelrolle i å vurdere hva som er etisk forsvarlig. Professionalisering av disse yrkene er derfor viktig for å sikre kvalitet og tillit i bransjen.

Etikk i hesteholdet er en kompleks materie. Det er ikke bare rasemessige forskjeller. Det er også individuelle forskjeller i hvordan hester takler stress, smerte, frykt og isolasjon, for å nevne noe- Det samme hesteholdet kan med andre ord fungere godt eller dårlig avhengig av individet. Gjennom denne podkast-serien er ambisjonen å åpne en krevende dialog om etikk i hestemiljøet, og jeg har valgt å se nærmere på hvordan studentene som utdannes til å bli fremtidens ridelærere og fremtidens veterinærer forberedes på det som venter dem i felten. Fordi jeg mener det blant annet er her slaget om fremtidens hestevelferd står.

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...