Møt James Serpell

etikk velferd what not to do Sep 04, 2023

James Serpell er professor emeritus i etikk og dyrevelferd, og en tydelig talsmann for bruken av positiv forsterkning i trening av dyr. Vi hadde en veldig interessant prat om etikk - og utfordringen med at mange ikke klarer å skille mellom et harmonisk dyr og et dyr som er fullstendig avslått mentalt (også kjent som lært hjelpeløshet). Denne manglende evnen til å lese og forstå hesten fullt ut, gjør det litt for enkelt for trenere som mangler grunnleggende kompetanse å slippe til med snarveier og raske løsninger, som er dømt til å slå uheldig ut på sikt. Både med tanke på relasjonen til hesten og med tanke på hestens langsiktige helse.

Det kanskje viktigste stikkordet fra denne episoden er å minne om at det foreligger et virkelig godt alternativ for de som har misforstått og fortsatt tror at "dominans" er et sentralt element i trening av hester. Det heter vitenskap og du trenger ikke ha en doktorgrad for å lese deg opp. Du trenger bare være genuint interessert i å lære deg å snakke - og forstå - hestenes eget språk. 

Dagens episode passer dessverre svært godt inn i narrativet i hesteverdenen akkurat nå, for i dag faller nemlig dommen i saken der den danske topprytteren Andreas Helgstrand prøver å stoppe visningen av en undercover dokumentar som avdekker det som må kunne betegnes som hestesportens skyggeside…

For i skarp kontrast til alt vi i dag vet om hvordan dyr bør trenes (som dagens gjest, som er professor i etikk og dyrevelferd, redegjør svært godt for), mener fortsatt flere ryttere på toppnivå at hesten er som «en hund, der bider engang imellem. Man skal sætte hestene på plads, ellers er de farlige, store dyr.» Hester er definitivt store dyr, men blir de farlige på den måten det refereres til her, kommer vi ikke unna at det er vårt ansvar - beklager.

Her finner du episoden:

Og her finner du relevante linker til saken til Andreas Helgstrand:

SISTE! Nordjyske.dk - i dag. Helgstrand tapte saken...

Nordjyske.dk - august

Nordjyske.dk - juni

Eurodressage.com

 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...