Å nå bredt ut med et viktig budskap

classical dressage etikk hestesport velferd Apr 01, 2024

I dag publiserte jeg også en podkast-episode som er en oversatt versjon av den opprinnelige episoden Når dommen faller fra desember i fjor. Dette er gjort i et forsøk på å løfte en viktig diskusjon opp på internasjonalt nivå, og jeg skylder Hege Trulsen en stor takk for all tiden hun har viet til å bidra med dette!

For selv om det står 1. april i kalenderen, kan jeg garantere at dette er langt fra en spøk. Her er det som ble skrevet om den originale, norske episoden i sin tid:

Jeg har lenge forsøkt å knekke koden på hvorfor bedømmingen i moderne sportsdressur ofte fremstår som forvirrende. Da særlig når spente hester med store ben-bevegelser, kort hals og lav rygg havner på pallen. Og hva er vel da bedre enn å snakke med en som har dømt på FEI-stevner - og mener tiden er moden for å ta et oppgjør med hvor sporten er på vei, og hva som driver den fremover. 

- Det som er vanskelig er at den nye dressurhesten vi ser på banen i dag, er utstyrt med en gangart som likner mye på det vi kaller for Schwung. For disse hestene kan se "flashy" ut selv om de er spente og ikke er trent korrekt, sier Hege Trulsen, tidligere tre stjerners FEI-dommer, som blant annet stiller spørsmål ved hvorfor vi rir inn hester når de er halvannet år, og ikke 3-4 år som vi gjorde før. Det å flytte aldersgrensene opp er et enkelt grep for å sikre hestene god, og langsiktig velferd. 

 Engelsk versjon:

 Norsk versjon:

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...