Alternativ og komplementær veterinærmedisin

etikk hest og helse velferd veterinærmedisin Aug 14, 2023

Det er et interessant landskap i psyken mellom det vi tror og det vi vet. Ikke minst fordi mellomrommet mellom våre overbevisninger (som bygger på et liv levd og erfaringer ervervet) og vitenskapen (som bygger på systematiske, kritiske og metodiske undersøkelser, studier eller forskning) ofte er fylt av følelser. Og for å komplisere det ytterligere er også den geniale, men ikke helt pålitelige hjernen vår også med på laget. Med sitt behov for å sortere og forenkle en komplisert og uoversiktlig virkelighet.

Det er gjerne slik at vi har vi en tendens til å lete etter informasjon som støtter det vi allerede tror. Dermed er det fort gjort å legge best merke til det vi opplever at passer inn i verdensbildet vårt, samtidig som vi ignorerer det som ikke passer inn. Ofte uten at vi er bevisste at vi gjør det. Dette kan betraktes som en menneskelig svakhet, som kan det føre til at vi ikke ser andre sider av saken, og/eller at vi ender opp med en skjev forståelse av virkeligheten.

Hvis vi i tillegg føler sterkt for noe, kan det være enda vanskeligere å være objektiv. Jeg er virkelig for at man skal navigere etter magefølelsen, ikke minst når man tar viktige valg i livet eller treffer nye mennesker, men når det gjelder velferd tenker jeg vi må være mer varsomme. Det er ikke alltid vi kan stole på at hjernen og magefølelsen er i stand til å navigere innenfor felter som indremedisin, for eksempel, selv om vi er både sanselige og fulle av gode intensjoner. 

I episode 155 møter du den svenske veterinæren Anna Bergh. Hun har sett nærmere på alternativ og komplementær veterinærmedisin med det mål for øyet å hjelpe dyreeiere, dyrehelsepersonell, forsikringsselskaper, terapeuter og myndigheter til å ta informerte beslutninger som sikrer god velferd. En veldig interessant episode, som også er egnet til å utfordre vår grenseløse tillit til behandlere som er ute i felt uten andre diagnoseverktøy enn den nevnte magefølelsen og en hjerne som ikke alltid er til å stole på.

Det sagt, så er det samtidig mange av oss som har opplevd at ulike former for alternativ behandling gir resultater. Både på oss selv og på dyrene våre. Personlig har jeg opplevd møter med både akupunktør og homeopat som en game changer, når legen min ikke kunne bidra med noe. Og hesten min har også fått behandling der jeg ikke er i tvil om at velferden hans var bedre etter enn før. Men hvorfor kan sikkert diskuteres. Det kan også diskuteres om markedet for alternativ behandling er godt nok regulert. For jeg har dessverre også møtt hester i felt, som har fått vesentlig forringet livskvalitet som følge av alternativ behandling. Derfor er jeg veldig glad for at sånne som Anna på en ryddig måte er med på å løfte viktige diskusjoner om etikk og velferd. 

Hør hele episoden - og les rapporten som omtales i episoden her.

 

ORDLISTE FOR EPISODEN:

Mått/Mäta – mål/måle

Skjutmått – skyvelære (et måleverktøy som brukes til å måle lengder på objekter)

Algometer - et instrument som måler smerteterskel for trykk

 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...