Et åpent brev til FEI

Dec 04, 2023

Kjære FEI,

jeg har lenge tenkt på at jeg skulle sende dere det barnevernet og Mattilsynet kaller en bekymringsmelding. Det er en melding man kan sende anonymt dersom man er bekymret for at barn eller dyr utsettes for mishandling eller overgrep. Og det er ikke tilfeldig at jeg sender den akkurat nå.

For noen få dager siden publiserte TV2 Danmark andre del av den kontroversielle dokumentaren Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheter, der en journalist med skjult kamera avdekker svært kritikkverdige forhold hos Helgstrand Dressage. En dokumentar som allerede 10 måneder før den ble publisert skapte overskrifter over hele verden. 

Dokumentaren er nå tilgjengelig hos TV2 DK, på svensk TV4 og på VGTV her i Norge. Og forhandlinger om frikjøp av rettighetene for resten av verden er godt i gang. For det vi har å gjøre med her er ikke bare den største skandalen som har rammet hestesporten på lenge. Vi har også å gjøre med et stort svik. Et svik som ikke på noen måte avgrenser seg til Danmark, for å starte et sted. Et svik som dessverre heller ikke avgrenser seg til FEI eller de nasjonale rytterforbundene. Men det skal jeg komme tilbake til.

Den mye omtalte dokumentaren avdekker ikke bare kritikkverdige forhold hos en internasjonal topprytter som også satser stort innen avl og driver en av verdens mest anerkjente salgsstaller for dressurhester. Den avdekker også at ulovlige metoder og vold mot hester er utbredt, og langt på vei akseptert som en del av veien mot toppen i mange miljøer.

Betyr det at alle som er involvert i hestesport behandler hestene sine dårlig? Absolutt ikke. For selv om noe åpenbart er råttent i det danske riket, som Shakespeare ville sagt det, så skal vi ikke gå i den åpenbare fellen og tror at det sviket mot hestene vi fikk se i denne dokumentaren er et lite øyeblikksbilde tatt ut av sin sammenheng.

Vi skal heller ikke glemme at selv om mange på innsiden av sporten er overrasket over å se omfanget av systemfeilen som blir avdekket i dokumentaren, er det få som er sjokkerte. Noe som i seg selv er et stort tankekors, når hester har blødende sår etter sporer, blødende munner etter bitt og spennes inn så hardt at de verken kan se eller puste normalt. For hvis man ser nøyere etter, så burde det virkelige sjokket være at det i enkelte miljøer langt på vei er normalisert å behandle hester på en krenkende og brutal måte i et forsøk på å oppnå resultater.

Og vi skal heller ikke glemme at publikum og andre som pleier å betrakte sporten på avstand og forbinder dressur og sprang med skinnende blanke hester, blomsteroppsatser og oppbyggelig musikk, i høyeste grad vil reagere. Både med berettiget sjokk, vantro, avsky og sinne. For dem er det lite som skiller det de får se her fra NRKs dokumentarer om griseindustriens hemmeligheter og Pelsdyroppdrett.

Så denne gangen vil det nok kreve mer enn pressemeldinger, festtaler og velferdskonferanser for å rydde opp. Det kommer til å kreves rask og målrettet handling hvis man ønsker å opprettholde hestesportens SLO – social license to operate, som nærmer seg vippepunktet med stormskritt.

Marginene er ikke like store nå, som de var for ti år siden. Og denne gangen må det vi har fått se få konsekvenser. Betydelige konsekvenser. Og da snakker jeg ikke først og fremst om konsekvenser for hovedpersonen i dokumentaren, der det å gå glipp av neste OL burde være regnet som en forsiktig start. Jeg snakker om konsekvenser for all ridning og alt hestehold.

Men før jeg hisser meg opp, skal jeg tillate meg å spole tiden bakover. For å prøve å minne dere om noe dere enten har glemt eller har fortrengt. Og jeg håper dere hører gjennom episoden, for jeg tror det er bedre om dere hører fra hjerte til hjerte, enn at dere skumleser dem skriftlige versjonen av dette brevet. 

Men skulle dere ikke ta dere den tiden, håper jeg dere noterer dere det siste som sies før jeg takker for tålmodigheten, og det er at vi må slutte å tie og snu ryggen til når noen tråkker over streken med hestene sine. Vi må rett og slett både bry oss og blande oss mer. Hestene fortjener det.

Alt godt,

Live Bonnevie

NORSK VERSJON:

 ENGELSK VERSJON:

 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...