Filmer fra siste Q&A

what not to do Jul 09, 2023

Vi må begynne å se forbi innpakningen, glimtet i øyet og de lange festtalene, og analysere hva som faktisk foregår. Ufølsomhet, ubetenksomhet og vold som rammer hester oftere enn mange tror, og det å trene opp blikket til å se bedre etter er avgjørende for å kunne tilby hestene noe bedre.

Jeg nevnte at jeg skulle legge fem linker til filmer som illustrerer hvor skjevt vi kommer ut noen ganger. Ikke bare i forhold til hestene, men til dyr generelt. Dette er filmer som bør fortone seg som grove uansett hva slags blikk du har, så se dem på eget ansvar. Det er ikke noe pent syn - og ikke lett å glemme heller. Men disse klippene illustrerer hvor dypt utfordringene stikker og hvor høyt opp i systemet de går:

1. Mark Todd - en ol-vinner viser sitt sanne repertoar. 

Det er mye som er problematisk med dette klippet. Det viser det en total mangel på forståelse for hvordan hester både lærer og mestrer nye utfordringer. Det viser det en total mangel på følsomhet blant publikum, der flere gir uttrykk for at de synes vold mot dyr er ikke bare innenfor, men anser det som fornøyelig underholdning. Og sist, men ikke minst, det viser hvordan man kan sikre seg at en hest får et dårlig forhold til vannhindre.

2. Saint boy - den ufrivillige prøvekaninen som sa at nok var nok

Under OL i Tokyo var det flere ting å sette fingeren på hvis man er opptatt av hestevelferd, men det styggeste eksemplet tv-seerne fikk se var nok mishandlingen av Saint Boy i forbindelse med Moderne Femkamp. Det ble så stygt, at ridning er tatt ut av moderne femkamp med effekt etter Ol i 2024. På høy tid. Dette har ingenting med riding å gjøre. 

3. Poker Joe - dagen da showhesten nektet å lage show

Hester brukt i underholdning ser ikke verken pent eller morsomt ut når hesten protesterer. Faren min pleide å si at en mann som sitter oppå en annen mann ikke ser ut som vold, før mannen som ligger nederst forsøker å reise seg. Dette klippet illustrerer poenget. 

4. Den enøyde hesten - som får juling på begge sider

Det er ikke paparazzier som har filmet dette, selv om innholdet skulle tyde på det. Dette er regnet som undervisningsmateriell... Og jeg håper inderlig det ble brukt for å vise what not to do. For dette er en type håndtering som avslører mangel på kunnskap, mangel på følsomhet og mangel på sunn fornuft. Legg til at hesten er blind på det ene øyet, og at selv om den ikke kan se hva som skjer på den blinde siden, kan den selvsagt kjenne det. Kvaliteten på filmen er elendig, men det er grunnen til at den fortsatt er tilgjengelig...

5. Systema Naturae - or, a Metaphoric Masturbation About Man's Magic on Mastering

Dette skulle vært den femte linken, men jeg klarer ikke finne denne filmen på nettet akkurat nå. Dette er en kortfilm som blant annet, i en brutalt effektiv montasje, tar for seg flere klipp der mennesker viser en total mangel på respekt, forståelse og empati med dyr - uten at de nødvendigvis selv er klar over det... Jeg har kontaktet filmskaperen i et forsøk på å dele denne. 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...