Jubileums-episode: 500.000 nedlastinger!

etikk inspirasjon kommunikasjon trening velferd Mar 11, 2024

I forrige uke rundet podkasten Hestenes klan 500.000 nedlastinger, og dette feires med en jubileums-episode og en uformell Q&A i kveld kl. 21.00-22.00! Påmelding finner du her! Den andre måten dette jubileet markeres på er ved å publisere en episode som er helt i tråd med podkastens DNA! Temaet er etikk. Både i og utenfor treningssituasjonen. 

Et pussig sammenfall i tid, at filmmanuset jeg nettopp har levert inn på mange måter også bygger rundt en hovedkarakter som først og fremst er stillfaren og snill, og som velger å tro det beste om alle. Det er et paradoks at det å være snill, ofte tolkes som at man er svak. Og at det må forsvares at man ikke uten videre er villig til å "sette hesten på plass". For hva betyr det egentlig at noe eller noen skal settes på plass?

Når noe settes på plass, som en kaffekopp som har vært en runde i oppvaskmaskinen, så innebærer det at gjenstanden plasseres der den hører hjemme. Men hva legger vi egentlig i det når et dyr skal "settes på plass"? Vi kan vanskelig hevde at det handler om å plassere den der de hører hjemme. Tvert imot. For der de hører hjemme er veldig ofte ikke det stedet vi har valgt at de skal bo.

Så lenge før det gir noen mening å snakke om å gjøre noe som helst med et dyr, så bør første bud være å sikre at dyret lever et godt liv, der naturlige behov er tilfredsstilt og vi vet med sikkerhet at dyret lever uten smerter eller ulike fysiske eller psykiske utfordringer. Først når disse tingene er avklart, gir det mening å snakke om noen som helst form for trening. 

Og den treningen bør være lagt opp på dyrets premisser. Man kan si mye om hesteholdet i Spania. Der mange hingster nærmest lever hele livet sitt på boks. Men da jeg red for Marisol Lopez Candel, var en av de viktigste tingene jeg tok med meg at det å be hesten om mer enn den kunne gi var regnet som en dødssynd. 

Og det er ingen grunn til å ta lett på dette. For det er blodig alvor. For hesten. Vi skylder hestene våre å legge opp treningen på en måte som gir mening, motivasjon og trygghet. Og dette er essensen i dagens episode. Etikk i treningen av dyr.  Hva vi ber om. Hvordan vi ber om det. Og ikke minst, hva dyret får igjen for det. 

Er det noe som virkelig er verdt å snakke om, så er det etikken i både hestehold og trening. Så del gjerne episoden med ditt nettverk, og ta den praten. Som hvem dere vil være i møte med hesten. 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...