Hestemilliardærens hemmeligheter

Nov 27, 2023

Etter to runder i dansk rett er dokumentaren «Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheter» som er produsert av dansk TV2 omsider tilgjengelig på VGTV fra 01.12 kl. 16.00 - og tre år frem i tid. Og vi får se noen av de 200 timene som ble filmet med skjult kamera hos topprytteren Andreas Helgstrand i én måned av en journalist med falsk identitet. 

Ekspertene som har vurdert opptakene, dvs uredigert materiale av lange, sammenhengende økter i ridehuset, er klare på at det vi er vitne til er systematisk dyremishandling.

Utstrakt og stygg bruk av sporer som fører til blødende sår, glidetøyler (som brukes stort sett hele tiden på alle hestene, bortsett fra når viktige klienter kommer på besøk). Rollkur, saging i munnen, blødende sår i munnen, synlige spor av piskeslag i form av hevelser. For å nevne noe. Det er ikke pent. Og det var satt i system på en måte som er oppsiktsvekkende. Dvs stygg ridning blant flere ekvipasjer samtidig, uten at noen reagerer. For den virkelig sørgelige siden av denne saken er at de fleste som ser denne dokumentaren enten vil stå på en stall der de har sett ridning som likner dette eller de har sett ting som likner på oppvarmingsbanen på både nasjonale og internasjonale stevner.

Men det vi er vitne til i denne spesifikke dokumentaren likner en systematisk og langvarig ukultur, som har fått god tid til å sette seg. Dette er også bakgrunnen for at redaksjonen i TV2 valgte å ta det drastiske steget å foreta opptak med skjult kamera. For dette var ikke en fiks idé i redaksjonen for å lage sensasjonelt innhold. Det var et resultat av innkomne bekymringsmeldinger som handlet om mishandling av hester hos en av de største hestehandlerne i verden.

Det sagt håper jeg virkelig disse to episodene får oss til å heve blikket og ser på det større bildet. Nemlig at vi ikke bare har vent oss til konflikatferd som en del av normalen, og ofte ikke evner å se og forstå hva hestene forsøker å fortelle oss. Og at både dommerne og sporten har sovet i timen i åresvis.

Men tilbake til hestene, som er det dette egentlig handler om her. Omkvedet om at de må settes på plass ved bruk av vold og tvang er overraskende utbredt blant både trenere og ryttere  - også på toppnivå. Og det de gjerne understreker er at uansett hvor hardt vi slår eller sparker en hest, vil vi aldri komme i nærheten av den kraften hestene bruker når de sparker hverandre. Men det vi snakker altfor lite om, det er at når to hester slåss i det fri, er de aldri i tvil om av hva de slåss om, og de kan også når som helst trekke seg unna.

Sånn er det ikke når de er samme med oss. Når rytteren holder i longe-tauet og svinger pisken, eller sitter i salen med glidetøyler og smeller sporene inn mellom hestens ribbein av full kraft, er det ikke alltid intuitivt for et fluktdyr hva det betyr utover at det er umulig å komme seg unna.

DEL 1:

DEL 2:

 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...