Hester til overs

etikk rideskoler velferd Sep 25, 2023

Det er mange oppsider med å drive Norges største podkast om hest, og en av dem er at jeg treffer så mange interessante og inspirerende hestefolk og dagens gjest, Line Charlotte Brodahl, absolutt en av dem. Line hadde en drøm og i ung alder gikk hun på et etablererkurs der hun lanserte sine planer for et utradisjonelt hestesenter. Men bedriftsveilederne hun møtte, sa at det var umulig å drive forretning på den måten hun så for seg. De sa at det blir i beste fall ville bli en veldig dyr hobby. Men Line hørte ikke på det øret, og hun var knapt ferdig med russetiden da hun overtok en stall med  9 hester og liten gruppe elever. Og så ga hun gass. Og med årene har Line spesialisert seg på nettopp det bedriftsveilederne frarådet: En drift som hviler på de trygge skuldrene til hester som andre betrakter som problemhester, hester som er til overs og hester som egentlig skulle vært slaktet.

Det er for all del mange hestesentere som henter inn hester som ikke presterer optimalt av ulike grunner, og dermed kan kjøpes rimelig, men måten hestene rehabiliteres på hos Line – og filosofien hennes er interessant.

Det at en hest kan være hos henne i både ett og to år før hun tar den inn i virksomheten er uvanlig. Det at hun har mer enn 50 hester er heller ikke noe man ser overalt. Det er stor skala, men senteret drives likevel på en måte som oppfattes som intim, ved at hestene ikke går så mange økter pr uke, at de har en tre måneders pause midt på vinteren og ikke minst at de står sammen i flokk. For å nevne noe.

For av alle tingene vi snakket om er det at hestene hennes går i flokk, det som i særstilling stikker seg ut som en viktig suksessfaktor. En faktor jeg også har sett hos flere av de mest interessante trenerne jeg har sett oppgjennom. De overlater rett og slett mye av jobben med å rehabilitere fysiske og psykiske skader til flokken selv, og blander seg minst mulig i starten. Og jo mer stabil flokken er, jo mer hjelp kan den tilby. En godt etablert og stabil flokk er rett og slett medisin av aller beste merke.

Mer følger!

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...