Hold dette mellom oss...

etikk hestesport Feb 19, 2024

Hvis du har fulgt podkasten en stund vil du kanskje ha en vag fornemmelse om en episode jeg laget i juni i 2022. Den het «Et sted går grensen», der jeg etterlyste jenter i hestemiljøet som hadde vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, trakassering eller overgrep, for å belyse en sak i hestesporten som om mulig er enda hardere rammet av taushetskultur enn hva tilfellet er når det gjelder vold og mishandling av hester. Nemlig #metoo.

På det tidspunktet jeg laget den episoden hadde jeg allerede over lang tid jobbet med noen veldig stygge saker som med all mulig tydelighet viser at vi har altfor dårlige rutiner på å stoppe menn som gjentatte ganger tråkker over grensene som heter uønsket seksuell oppmerksomhet, seksuell trakassering og seksuelle overgrep i hestemiljøet.

Jeg har tatt utgangspunkt i tre ulike saker, fra tre ulike staller, på tre ulike kanter av landet, som hver på sitt hvis er oppsiktsvekkende. Men det mest oppsiktsvekkende av alt er at disse sakene er slett håndtert fra de som har ansvaret for å sikre unge hestejenter et trygt miljø.   

Det jeg har fått sett gjennom research jeg har gjort i forbindelse med dagens episoden er ikke bare dokumentasjon på kontakt som er egnet til å krenke mindreårige. Det er kontakt av en slik art at jeg ville blitt grovt krenket selv som godt voksen...

Jeg har valgt å ta meg god tid til å sjekke kildene, for i våre dager blir ikke ting borte. Tvert imot. Sporene i disse sakene er godt synlige, også flere år etterpå. De har brent seg fast i meldinger, chatter, snapper, bilder og videosnutter.

Dette dreier seg om menn hvorav minst én allerede er domfelt for krenkende seksuell atferd mot mindreårige og alle har fått holde på relativt uforstyrret tross varsler ikke bare over uker og måneder, men noen ganger over år. Det må det bli en slutt på.

Denne episoden er mitt bidrag.

Dersom du trenger bakgrunnsstoff for å forstå hvorfor hestemiljøet er særlig sårbart for overgrepssaker anbefaler jeg at du setter deg inn i den svært omtalte svenske overgrepssaken som er skildret gjennom podkasten Hästgården og gjennom tv-serien Nattrytterne. Denne saken forteller med all mulig tydelighet hvor krevende det kan være, både å omtale slike saker og å være midt i dem. 

Dersom du trenger hjelp eller råd på egne eller andres vegne, og du kvier deg for å snakke med andre, kan du sjekke varslingssidene til Norges Idrettsforbund, ringe Alarmtelefonen for barn og unge (tlf. 116 111) eller ringe Landsdekkande telefon for incest- og seksuelt misbrukte ( tlf 800 57 000). Du er ikke alene og det finnes hjelp å få!

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...