Hold dette mellom oss - del II

hest og helse Apr 15, 2024

Denne serien tar for seg krenkende seksuell atferd og overgrep i hestesporten, for selv om #metoo var en revolusjon, er vi ikke helt i mål ennå. Og varsling er en viktig vei videre. 

Til deg som er offer. Det kan være vanskelig å snakke om det du har opplevd, men ta mitt ord for det: Sår gror både fortere og penere hvis man renser dem for puss først. Og det å snakke med noen du stoler på, er som å få puss ut av såret. Og hvis du er en av de mange, som sitter med arr etter et sår som har grodd helt eller delvis, så håper jeg du hører det som kanskje er det viktigste punktet i dagens episode: Din stemme og din historie teller. Og det du bruker din stemme og din historie til kan både hjelpe og redde andre.

Det er fort gjort å tenke at det som skjedde med deg er altfor lenge siden eller at det ikke er viktig nok til å si fra om, men det er viktigere enn du tror. En liten bit av et stort puslespill er ofte det som skal til for å se hele bildet og slik er det med seksuelle krenkelser og overgrep i hestemiljøet også. Vi trenger å se hele bildet for å gjøre noe med det.

Hvis du velger å varsle en sak du enten står i, eller har stått i, så ta gjerne med deg noen du stoler på inn i møte med styret i klubben eller hos politiet. For selv om det er en helt annen bevissthet rundt hvor alvorlig seksuelle krenkelser og overgrep er nå enn det var for noen tiår siden, vil du alltid kunne risikere å møte noen som har sittet på bakerste benk på Politihøgskolen når dette sto på timeplanen, eller et klubbstyre som ikke fullt ut forstår hvor alvorlig dette er for de som utsettes for det. Og da er det verdifullt å ha med en støttespiller som kan støtte deg etterpå. Og det er ikke minst viktig å minne seg selv om at det ikke er deg det er noe galt med.

Og selv om vi i dag har en helt annen bevissthet rundt slike saker og bedre varslingsrutiner og ikke minst flere ulike profesjonsutdanninger som jobber for å uvikle et felles tverrfaglig kunnskapsgrunnlag – og øver på samarbeid, så koster det fortsatt å være en varsler. Men det gir noe også. 

Her kan du varsle anonymt eller under eget navn: Mitt varsel.

Her kan du ringe gratis 24/7 og få råd: Hjelpetelefonen 800 57 000 og Vold og overgrepslinjen 116 006.

Til deg som er en del av et stallmiljø som preges av en #metoo sak, uten å selv å være berørt: Det oppstår fort rykter og spekulasjoner i kjølvannet av #metoo-saker, og det er viktig at du som ikke er direkte berørt er klar over merbelastningen dette medfører for alle parter. Så du kan bidra til å avhjelpe situasjonen. For selv om det kan oppleves slik er det ikke varsleren som skaper støyen, det er den som har tråkket over streken som bærer det fulle ansvaret for den.

Til deg som sitter med ansvar for et stallmiljø: Kurset Trygg på trening bør være obligatorisk for enhver som er del av et stallmiljø der barn, ungdommer og voksne omgås. Akkurat som det er viktig for alle som setter tonen for et stallmiljø å tenke proaktivt. Både ved å tone tydelig flagg for hvor man står og ved å gjøre det vanskeligere å tråkke over grenser. .

Til deg som lurer på om du har krysset grenser som ikke burde vært krysset: Hvis du er en av dem som lurer på, eller vet, at du har tråkket over grenser til barn eller unge, så finnes det også hjelp å få for deg. Og den hjelpen bør du takke ja til. For grenseoverskridelser mot barn og sårbare unge under 18 år er straffbart av en grunn og de langsiktige skadene for ofrene er ofte betydelige. 16 år betyr ikke fritt frem. Langt ifra. Og under 16 år betyr forbudt. Så enkelt er det. Men det finnes hjelp hvis du har.

I dagens intervju snakker vi også om øyeblikket da vi kan lukke saken fordi den er ferdig, men da er det viktig å understreke at en sak kan være formelt ferdig behandlet, uten at det er gitt at den er ferdig bearbeidet for offeret. Og det er dette som er del tre av denne serien om #metoo I hestesporten. Ofrenes side av saken. For jeg tenker det er de som fortjener å få det siste ordet...

Del 1:

Del 2:

 

√ėnsker du √• lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre p√• min gamle hjemmeside:

LES MER

√ėnsker du¬†√• v√¶re oppdatert

om ting som r√łrer seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen¬†Hestenes klan?¬†Da kan du¬†melde deg p√• her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...