#LetHorsesSpeak - del I

etikk hestesport kampanje velferd Mar 04, 2024

I ukens episode får du et gjenhør med Sue Dyson, en av initiativtakerne Horse and hound omtalte som top equestrians da vi lanserte vår underskriftskampanje New era for equestrian sports #LetHorsesSpeak i desember 2023. Sue Dyson er spesialist i veterinærmedisin og rehabilitering, hun er spesialist i kirurgi innenfor equin ortopedi og jeg har lært henne å kjenne som en respektert fagperson som jobber metodisk for å styrke hesters velferd, og da jeg invitere henne til en prat om tingenes tilstand. Dvs hvor vi er og hva som har skjedd siden sist jeg intervjuet henne i november 2022 og ikke minst i kjølvannet av Operation X-dokumentaren Hestemilliardærens hemmeligheter som ligger tilgjengelig på VG+, takket hun heldigvis ja.

Samtalen som vokste ut av dette, utgjør også dagens norske episode. For det både Sue og jeg har merket oss, er at det er ingen mangel på komiteer og arenaer for å diskutere hvilke grep som må tas dersom hestesporten skal sikre seg sin SLO – Social License to Operate – også i fremtiden. Det som mangler er handling som leder til endring. Og de mange tingene som diskuteres i skrivende stund er blant annet friheten til å velge bort doble bit og nesereimer.

Det fine med Sue er at hun har begge beina plantet i vitenskapen. Så når sporer ble valgfritt i dressur på Grand Prix nivå ved årsskiftet, er Sue rask til å stille spørsmål ved hvorfor. For det er prinsipielt interessant å merke seg at FEI gjerne vektlegger behovet for å støtte seg til vitenskap når ting skal endres. Men det finnes altså ikke noe vitenskapelig belegg for at det å droppe sporer har noen effekt på hestenes velferd. Ikke at vi trenger vitenskapelig belegg for å kunne avgjøre at sporebruk som leder til sår er problematisk. Det trenger man ikke å forske på. Ei heller trenger man å støtte seg til vitenskapen dersom en hest blør som følge av sporebruk. Da kommer den såkalte blodregelen i spill. Men hvorfor valgfritt og hvorfor nå. Samtidig som måling og kontroll av nesereimer er utsatt ett år. Det gir ingen mening, sier Sue. Hvis det nå er slik at vitenskapen er det man navigerer etter. Da operere man i tilfelle med en dobbelstandard.

En av Sues fanesaker er at dersom FEI vil gjemme seg bak et krav om vitenskapelig bevis før de gjør endringer, så må de også forholde seg til det som faktiske foreligger av forskning til dato. Hør - eller se! - episoden her:

ENGELSK VERSJON: 

NORSK VERSJON:

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...