Møt Maria Terese Engell

biomekanikk hestesport velferd veterinærmedisin Oct 16, 2023

Ridning beskrives ofte som en kunst, og med rette. For den subtile forståelsen av både vår egen og hestens kropp oppleves ikke bare som noe opphøyd når samspillet sitter. På en god dag er det så finstemte signaler som skal til å for å kommunisere med hesten at det er få andre ting man kan sammenlikne det med. Det er virkelig en dans. En dans med to fullverdige partnere.

Men å ri i balanse er ikke bare en kunst. Det krever nitidig arbeid å oppøve ikke bare kroppsbeherskelse, men også kroppsbevissthet. For også her er det fort gjort at hjernen spiller oss et puss. Den sier vi sitter i balanse. den sier vi sitter rett over hesten. Men den baserer seg på innlærte mønstre og tar det for gitt at det som er terpet på og innøvd er korrekt og ferdig snakket. Men hva som den tar feil? Hva om vi sitter i veien for hesten? Hva om vi belaster hesten unødvendig? Hva om den vanskelige venstre galoppen ikke egentlig er vanskelig for hesten, men vanskelig for oss?

Å filme seg selv eller ri for instruksjon gir oss et blikk fra utsiden som kan være svært verdifullt. For ofte kjennes det annerledes ut fra innsiden enn det ser ut fra utsiden. Å være bevisst sin egen kropp, handler om vektfordeling, balanse, kroppsholdning. Det handler om pust, blikk og indre ro, for å nevne noe. For en av de virkelig interessante tingene med ridning det er at når vi selv er på plass, er det sjelden behov for å «sette hesten på plass».

I dagens episode møter du den hestepraktiserende veterinæren Maria Terese Engell.Hun har som mange av mine gjester en dyp og livslang kjærlighet for hester. Og hun er heldigvis blant dem som har omsatt denne kjærligheten til noe konkret som kommer ikke bare hestene, men også rytterne til gode. I bunn ligger en veldig interessant kombinasjon av ballettdanserens kroppskontroll, hodet til en forsker og den faglige kompetansen til en veterinær. Og denne kombinasjonen har gitt henne uvanlig dyp forståelse av samspillet mellom hest og rytter. Ut av dette vokste det ikke bare en doktoravhandling som tok for seg rytterens sits og fysiske holdning, men en bred og ganske unik forståelse for hvordan vi som ryttere kan bli den beste versjonen av oss selv i møtet med hesten, og ikke minst hvordan vi kan sikre en sunn og holdbar hest uansett hvilket nivå vi rir på.

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...