Nytt år, nye muligheter

Jan 01, 2024

Et nytt år ligger foran oss. Og det er betimelig å spørre seg selv hva det skal brukes til. For nye år som kommer og går, uten å brukes til noe fornuftig, er selve livet, som renner bort mellom fingrene dine. For min del ønsker jeg at 2024 blir et år vi kan se tilbake på, der vi så store endringer ikke bare i hestesporten, men i alt hestehold og dessuten endringer i noe så grunnleggende som selve synet på ikke bare hva hester er, men hvordan de best kan sikres et godt liv i vår tjeneste.  

Og som en oppvarming til sesong 9, som starter opp neste uke, tenkte jeg at jeg skulle minne både deg og meg selv om hvorfor denne podkasten ble startet i utgangspunktet. Og da må jeg spole tiden tilbake til tampen av 2019. Jeg hadde ganske nylig erfart at min nye roman, som jeg etter planen vil publisere til høsten, falt mellom to stoler hos mitt forlag Cappelen Damm. For «barnslig» for voksenavdelingen, men samtidig for voksen for barne- og ungdomsavdelingen. Til tross var at dette kanskje er trekk man kan forvente av en roman som åpenbart –  i likhet med min første roman – er å regne som en såkalt crossover, dvs en roman rettet mot unge lesere, men likefull egnet til å nå et stort voksent publikum.

Så der satt jeg, med en roman som ikke lot seg publisere, men samtidig satt jeg også det med dette plagsomme behovet for å heve stemmen på hestenes vegne. Et behov som ikke var villig til å slå seg til ro med mer taushet. For er det noe hestemiljøet har nok av, så er det nettopp taushet. Og er det noe jeg har behov for etter at hester har beriket livet mitt i mer enn 40 år, så er det ikke bare å bryte tausheten, men å heve røsten for å gi dem noe tilbake.   

Så var det en tidlig morgen jeg sa til mannen min at jeg over lengre tid - jeg tror det kan ha vært så lenge som et par år på det tidspunktet - hadde lekt med tanken om å lage en podkast som hadde hestevelferd som sitt DNA. Og jeg hadde behov for å diskutere det. Men mannen min hadde mest behov for kaffe denne morgenen, og da jeg ble litt sår, over at han valgte å stå opp for å sette over kjelen, så sa han. Men Live, dette er jo ikke noe å diskutere. Det er en no brainer. Det er bare å sette i gang, ikke noe å vente på. Og i løpet av de få minuttene det tok ham å gå ned i etasjen under og komme opp med en rykende varm kopp i hånden - omgitt en duft av nytrukket kaffe - så hadde jeg allerede rukket å skisse opp de første 15-20 episodene.

Resten er et lite stykke norsk podkasthistorie, som i april i år feirer sitt fireårs jubileum. Her er første episode i sesong 9 - enjoy! 

 Relevante linker for episoden:

Hestevelferdsreform, OL i Paris 2024.

Norges Rytterforbunds velferdsråd.

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...