La oss snakke om pressure & RELIEF

atferd etikk kommunikasjon trening velferd May 12, 2025

 Dagens gjest, Dr. Steve Peters har brukt over ti år på å gjøre kompleks nevrovitenskap og innsikt i hestens nervesystem tilgjengelig for praktisk anvendelse for hesteeiere, trenere og konkurranseryttere over hele verden. Hans ambisjon er å gi både ryttere og trenere en helt ny forståelse av hvordan man kan jobbe med hestens hjerne, i stedet for mot den. Og på et mer personlig plan må jeg legge til at altfor mange av oss har en tendens til å jobbe nettopp mot den, uten at vi en gang er klar over det… 

Det er et stort paradoks at de fleste som rir aldri har satt seg ordentlig inn i verken hvordan hesten tenker eller hvordan hesten lærer. Og det er dessverre sant at når kunnskapen slutter, tar volden over. Den trenger ikke være voldsom, heller. Noen ganger kommer den så forsiktig snikende innpå oss at vi ikke merker det. Men all forskning viser at smerte, utrygghet, straff og harde irettesettelser ikke har noen i en læringssituasjon å gjøre, ganske enkelt fordi det svekker evnen til å tilegne seg nye ferdigheter – både for tobeinte og firbeinte. Tenkt selv hvordan du best tilegner deg ny kunnskap? Ved å få mulighet til å utforske noe i ro og fred mens noen oppmuntrer deg, eller ved at noen puster deg i nakken og truer med straff hvis du ikke lykkes?

Det er også stor forskjell på å kaste noen puslespillbrikker etter hesten og forvente at den skal klare å sette det sammen selv, og å legge puslespillet sammen med den i ro og fred så den ser hele motivet og forstår hvordan et puslespill legges. Så hvis du ber hesten din om noe du mener den kan, og den ikke gir deg det du ber om, eller oppfører seg som om den ikke aner hva du ber om, da handler det ikke om at hesten din er uoppmerksom, dum eller lat. Det handler stort sett om at den aldri egentlig har lært det du ber den om.

Legg til at stress faktisk dreper nevroner og gjør hestens hjerne mindre, så er grunnene for å legge opp treningen slik at den spiller på lag med hestens nervesystem mange - og gode.

Du kan selvsagt tvinge hesten din til å utføre et bestemt bevegelsesmønster. Si du trener på et dressurprogram, så vil hesten kunne lære å gi deg øvelser i en bestemt rekkefølge på gitte signaler. Men hvis hesten plutselig blir bedt om det samme i en annen setting, for eksempel på et stevne, faller det hele fra hverandre. Hvorfor? Fordi hesten ikke har fått hjelp til å regulere sitt eget nervesystem i prosessen. Som ryttere kan vi både utvide og innskrenke hestens hjerne. Og jo mer du bidrar til å utvide hestens hjerne, jo bedre blir den på å selv-regulere og jo mer robust blir den når uventede ting dukker opp. Dersom vi derimot forvirrer hesten eller tvinger den til å gjøre ting den ikke kan eller er komfortabel med, presser vi den samtidig ut av komfortsonen - og da lærer den ingenting. Den blir bare overveldet...

Så hvis du møter en trener som fortsatt forsvarer å jage hesten rundt, eller er villig til å ty til vold og harde metoder, da vet du at vedkommende mangler noen viktige brikker i forståelsen av hvordan hesten lærer, og du gjør klokt i å finne et bedre alternativ. Typisk en trener som spiller på lag med hestens nervesystem, og jobber på en måte som gjør at hesten er mer enn villig til å gjøre det vi foreslår – av eget initiativ. For hester er svært lærevillige, hvis vi bare er villige til å lære hvordan de lærer. Det som er viktig å vite om læring, er at det å lære ren biologisk gir deg et solid dopamin kick, så solid at det ikke bare er fristende å legge ut på jakt etter mer, men at du kan bli avhengig av det. Og det samme gjelder for hesten din.

Hør dagens episode her:

 Datoer for Steves clinicer i Europa, trykk her.

 

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...