Viktig å vite om hudsvulster del II

Nov 20, 2023

Cathrine Fjordbakk er professor i hestekirurgi ved NMBU veterinærhøgskolen. Hun har tidligere gjestet podkasten for å snakke om myter knyttet til sårbehandling, som med god grunn er en av podkastens mest nedlastede episoder gjennom tidene, og vi har også snakket om løse beinbiter. I dag tar vi opp tråden fra forrige mandag for å snakke mer om hudsvulster. Og denne gangen skal vi snakke om det det er fristende å kalle den slemme storebroren til de equine sarkoidene. Nemlig melanomene. Hva trenger vi å vite om dem? Hva gjør vi med dem? Og hva er det viktig å følge med på? Kort sagt, en episode som kan komme til å redde livet til hesten din.

Melanomene vi snakker om i dag vokser ut av cellene som produserer det svarte fargestoffet melanin. De er ikke alltid ondartede, men det har så absolutt  potensiale for å bli det. 

Jeg har selv sett noen stygge tilfeller av hester med ubehandlet "skimmelkreft" som har klaser av melanomer i partiet rundt halen. Som en ekkel klase av druer delvis dekket av hvit pels med en utrolig ubehagelig lukt. 

Heldigvis er det sjelden det går så langt her til lands, men det er fort gjort at det går lenger enn hesten har godt av hvis man ikke følger med. Og som så ofte når det gjelder hestehelse; tidlig diagnostisering og behandling øker ikke bare sjansen for å sikre hesten god velferd og kort rekonvalesens. Det øker i ytterste konsekvens også sjansen for at hesten skal overleve.

Hør dagens episode her eller der du lytter til podkast:

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...